duminică, 10 februarie 2013

Semnificaţia spiritual-astrologică a momentului de Lună Nouă

Acest articol are ca scop clarificarea unor aspecte ezoterice ce ţin de energia Lunii, de conjunturile şi de cicurile acesteia. Mai ales acum, în contextul marii translaţii în care se află planeta noastră, putem valorifica aceste conjunturi având rezultate mai rapide şi mai palpabile decât în trecut.

Ciclurile Lunii:
Luna şi Soarele sunt numite în astrologie Luminarii, fiind singurele astre care luminează, şi în acest context ele capătă o importanţă aparte. Făcând o paralelă cu tradiţiile spirituale autentice, putem spune că Luna reprezintă Creaţia, iar Soarele – Creatorul. Astfel, în astrologie, Soarele reprezintă energia yang, plus, emisivă, în timp ce Luna reprezintă energia yin, minus, receptivă, fiecare cu aspectele şi nunaţele specifice .
Remarcăm că, precum Soarele are lumina sa proprie, în timp ce lumina Lunii este o reflexie a luminii Soarelui şi nu ar putea exista fără aceasta din urmă, la fel, Creaţia „se sprijină” pe Creator, există în şi prin acesta, şi nu ar putea exista altfel.
În acest context, ciclurile Lunii marchează la o scară mică ceea ce se petrece pe larg la nivelul Creaţiei. Voi descrie succint aceste etape:
Luna nouă este momentul de început în care Creaţia nu există, ea nu a fost încă emanată din Divin.
Luna în creştere reprezintă faza în care Creaţia a fost deja emanată şi ea se dezvoltă, creşte, şi într-un anume sens, ea se „depărtează” de Creator. În această perioadă sunt favorizate toate acţiunile care presupun acumulare, creştere, materializare, şi este vorba în special despre acţiuni care vizează planul material.
Luna plină este momentul maximei separări dintre Creaţie şi Creator. Este un moment nefast, în care avem tendinţa de a ne identifica la maxim cu aspectul manifestat din noi (Creaţia) într-un mod în care ne face să „uităm” de „Creatorul” din noi, adică de Sinele Divin care ne animă în totalitate.
Luna în descreştere este perioada în care Creaţia se reîntoarce Acasă, la Creatorul său. Acum sunt favorizate acţiuni care presupun purificarea, detaşarea, renunţarea, adică, în general, acţiuni care vizează planul spiritual, sau reîntoarcerea noastră la Divin.
Găsiţi pe larg detalii despre Luna în creştere, Luna plină şi Luna în descreştere în articole dedicate pe aceste teme.

Luna Nouă:
După ce Luna descreşte şi se „purifică” de tot ce o ţinea departe de Sursa ei, ea se reîntoarce la momentul Lunii noi, când energiile yin şi yang sunt în echilibru perfect, adică într-un „punct zero” în care, tocmai datorită acestui echilibru, putem foarte uşor să intervenim creator asupra noastră, asupra destinului nostru, asupra energiilor din noi. Acţiuni începute acum vor avea un impact important asupra noastră tocmai datorită acestui echilibru.
Mai există un detaliu important ce trebuie avut în vedere. Perioada conjuncţiei dintre Soare şi Lună, cu orbul admis de 8 grade, este o perioadă de combustie a Lunii, adică o perioadă în care Luna este slăbită în influenţa ei de către Soare tocmai din cauza apropierii de acesta; neîntâmplător, se mai spune că ea este „arsă de Soare”.
Totuşi, excepţie face perioada în care Luna se suprapune perfect cu discul Soarelui, a cărui conjuncţie perfectă are un orb de doar 17 minute de cerc, şi care, pentru viteza de rotaţie a Lunii, generează o perioadă de maxim 30 de minute înainte şi după momentul exact al Lunii Noi. Practic, acesta este momentul de graţie, în care tot ce am expus mai sus despre Luna Nouă este valabil şi se aplică cu maxim de intensitate şi la modul cel mai benefic.
Legat de acest aspect al combustiei, este de remarcat faptul că în tradiţia yoga există o noapte mai specială, numită Shivaratri, noapte în care putem extrem de uşor să intrăm în comuniune cu Divinul, să simţim prezenţa atotcuprinzătoare a lui Dumnezeu, atât în noi cât şi în afara noastră. Este o noapte magică, simbol al reîntoarcerii în inima lui Dumnezeu. Ei bine, această noapte este chiar ultima dinainte de Luna Nouă, dar pe parcursul căreia Luna să nu intre deloc în combustie. Metaforic vorbind, Creaţia în drumul reîntoarcerii este acum foarte aproape de Creator, atât de aproape încât poate să guste din plin savoarea recontopirii în El, percepţie care este imposibilă din momentul în care contopirea începe să se producă, adică din momentul combustiei, când Creaţia/Luna deja se dizolvă în Sursa ei, nemaiavând o existenţă de sine stătătoare.
În concluzie, după cum am mai spus, putem folosi acest moment pentru a interveni cu cea mai mare ușurință asupra psihicului şi subconştientului nostru, asupra convingerilor profunde, asupra obiceuirilor pe care le avem şi implicit, pe termen lung, asupra destinului nostru. O bună modalitate de valorificare este începerea unei practici spirituale constante şi perseverente care vizează aspectele de mai sus.
Fie ca fericirea echilibrului perfect să ne umple în permanenţă.
                   Astrolog Daniel Iepure

***************************

Următorul moment de Lună Nouă are loc pe data de 11 martie 2013 la ora 21:51

Un comentariu:

  1. Foarte bine documentat articolul vă mulțumesc tocmai vroiam să realizez meditația de șivaratri (18 martie)! Să fiți binecuvântat și inspirat pentru a posta noi articole cât mai interesante!

    RăspundețiȘtergere